Alchajmerova bolest

Današnja tema je bolest s kojom se sve češće srećemo – Alchajmerova bolest. Pored uobičajenog gubitka pamćenja, pojedinci sa ovom bolešću postepeno gube i sposobnost da obavljaju jednostavne zadatke svakodnevnog života. S teškoćom se snalaze u komunikaciji, dešava im se da ne prepoznaju članove porodice i često su dezorijentisani, zbunjeni, anksiozni, imaju dramatične promene raspoloženja, a motorne funkcije im se sve više narušavaju.

Alchajmerova bolest najčešće pogađa starije osobe od 60 godina, ali se dešava da i osobe srednjeg doba bivaju pogođene ovom bolešću. Ona dovodi do progresivne degeneracije moždanog tkiva koja smanjuje sposobnost mozga da funkcioniše pravilno. To je najčešći oblik demencije i četvrti vodeći uzrok smrti među odraslim osobama. Obolela osoba sve više postaje zavisna od svoje okoline i na kraju nije sposobna da se stara o sebi.

Simptomi koji prate ovu bolest su često zaboravljanje imena, lica ili dogovora. Potom sledi konfuzija u rukovanju s novcem, snalaženju van kuće, teškoće da se upotrebljavaju kućni aparati ili da se vozi auto. Ličnost se menja, osoba postaje razdražljiva ili ravnodušna, a često se dešava da prestaje da vodi računa o osobama iz neposredne okoline. Raspoloženje se takvoj osobi se često menja, biva i plačljiva, postaje sumnjičava, a neretko misli da je neko potkrada ili da želi da joj naudi.

U kasnijoj fazi oboleli postaje dezorjentisan, ustaje noću i sve češće mu se dešava da se izgubi. Vremenom ovakvi bolesnici počnu da gube inhibicije, postaju agresivni. U poslednjoj fazi bolesti osobe ne kontrolišu pražnjenje, zaboravljanju kako se jede ili pije, ne prepoznaju bliske osobe i najčešće su vezane za postelju.

Sve ovo upućuje da je Alchajmerova bolest je veoma teška ne samo za obolele nego i za porodicu, odnosno staratelje. Naučnici nisu pronašli definitivan odgovor na tačan uzrok Alchajmerove bolesti. Jasno je da bolest nastaje usled promena koje dovode do odumiranja nervnih ćelija u mozgu usled čega se gube normalne funkcije kao što su: pamćenje, pažnja, opažanje, mišlјenje, govor, orijentacija, raspoloženje, ponašanje, spretnost i drugo.

Otkriveno je da takozvani amiloidni plakovi igraju važnu ulogu u uzroku bolesti. To su belančevine čije nakupljanje oštećuje hemijske procese smanjujući prenos informacija između neurona. Svi ljudi u starijem dobu će imati ove plakove u svom mozgu, ali kod nekih osoba se brže razvijaju i oni će pokazati karakteristike Alchajmerove bolesti.

Istraživanja su pokazala da primena manuelnih terapija kod Alchajmerove bolesti omogućava da se: smanji uznemirenost, povećava se sposobnost reagovanja, poboljšava sposobnost razmišljanja i komunikacijske veštine: neki pacijenti umesto davanja odgovara u jednoj reči počinju ponovo da izgovaraju pune rečenice i lakše prepoznaju članove svoje porodice.

Postoje četiri koraka koje svaka osoba može da uradi za sebe ili da pomogne osobi koja se bori sa ovom bolešću.

Prvi korak

Obratite pažnju na ishranu. Pošto su demencija i Alchajmerova bolest posledica zapaljenja u mozgu, lako se može smanjiti ovaj faktor tako što ćete sve namirnice koji izazivaju upalu izbaciti iz ishrane. Hleb i šećeri su dva krivca, koji povećavaju kiselost i upale u organizmu. Kada u mozgu postoji zapaljenje, cerebro-spinalna tečnost ne može lako da teče u sva područja, a rezultat je „sušenje“ onih područja koja su lišena tečnosti koja daje život.

Drugi korak

Vežbajte! Ukoliko svakog dana uvedete trideset minuta jednostavnih i laganih vežbi smanjiće se ili zaustaviti tegobe. Zašto? Stimulisanje tela pomaže da tečnost lakše protiče i da se razmenjuje u telu i mozgu.

Treći korak

To bi bila kraniosakralna tehnika. Istakla bih da ova nežna, neinvazivna tehnika laganog dodira omogućava telu da se na prirodan način samo koriguje. Ova tehnika je savršen komplementarni tretman za Alchajmerovu bolest i demenciju, jer pomaže da se poboljša cirkulacija tečnosti kroz telo i mozak. Dalje, smanjuje stres i može pomoći u „otključavanju“ traume. Zajedno sa zdravom ishranom, meditacijom i fizičkom aktivnošću, kraniosakralna tehnikom može se preduprediti Alchajmerova bolest.

Zašto je kraniosakralna terapija veoma efikasan tretman za Alchajmerovu bolest?

Terapeut tokom sprovođenja terapije stupa u kontakt sa cerebrospinalnom tečnošću koja teče duž kičme od sakruma do lobanje. U mozgu „otpad“ koji prenosi moždana-tečnost se odvodi u sistem cerebrospinalne tečnosti. Ovaj „otpad“ uključuje beta amiloidne proteine, koji se sakupljaju u mozgu pacijenata obolelih od Alchajmerove bolesti.

Važno je istaći da se tokom starenja se dnevni protok cerebrospinalne tečnosti značajno smanjuje. Za ljude sa Alchajmerovom bolešću smanjuje se čak za 75 procenata! Ovo ne samo da uzrokuje da više „otpada“ ostane u mozgu, nego to znači i da manje važnih hranljivih materija ulazi u mozak. Kraniosakralnom tehnikom se dovodi do bolje cirkulacije cerebrospinalnih tečnosti i daje joj se više prostora. Dakle, „otpad“ se može ukloniti iz mozga na efikasan način, a samim tim i pomoći da se više hranljivih materija unosi u mozak. Ovo bi samo po sebi trebalo da ima veliki uticaj na prevenciju ili lečenje Alchajmerove bolesti.

Poslednji korak

Kao prevenciju uvedite vežbe za balansiranje kao što su meditacija, joga i tai či u vašu dnevnu ili nedeljnu rutinu. Ove prakse smiruju um, pa tako smanjuju doprinos faktora kao što su visok krvni pritisak, anksioznost, depresija i dr… Potom podstiču fleksibilnost, bolju prokrvljenost i samim tim podižu kvalitet života.

Vaša Gyalai Tünde –Tina