Život je ispunjen različitim događajima. Istina je da nisu svi lepi. Neki su bolni, mučni i donose stres i neugodne osećaje. Sve te osećaje vaše telo pamti i potiskuje. Usled toga, telesna tkiva se zatežu i izobličuju kraniosakralni sistem, čime se stvara napetost u predelu oko mozga i kičmene moždine.

Šta je kraniosakralni sistem?

Kraniosakralni sistem obuhvata mozak, kičmenu moždinu, intrakranijalnu membranu i likvor, tečnost koja obuhvata ovaj sistem. Kada dođe do prekida pravilnog i slobodnog protoka ove tečnosti, može doći do neravnoteže u telu i umu.

Da li to znači da treba da naviknete da živite sa bolom i fizičkim osećajima nelagode?

Ne.

Kraniosakralna terapija je namenjena upravo oslabađanju od potisnutih tenzija i koštanih ograničenja i predstavlja proces suptilnog, nežnog izlečenja.

Kako da znate da li vam je potrebna kraniosakralna terapija?

Ako ste, usled različitih nesreća, imali povredu glave, vrata ili leđa.

Ako vas muče migrene i glavobolje.

Ako imate hroničan bol u zglobovima, vratu i leđima.

Ako imate hormonski disbalans.

Ako imate poremećaje koji su u vezi sa stresom, depresijom i napetošću.

Ako vas muči zujanje u ušima i drugi poremećaji slušnog sistema.

Ako imate ortopetske probleme i probleme sa mišićima i zglobovima.

Ako ste doživeli povredu mozga i kičmene moždine.

Ako imate postraumatski stresni poremećaj.

Ako imate astmu, hronični bronhitis, hronične upale sinusa.

Ako imate bolove u mišićima.

Ako imate grč vilice.

Ako (vi ili vaše dete) imate teškoće sa koncentracijom i učenjem.

Ako imate jedno, ili nekoliko navedenih stanja, važno je da znate vaše telo ima sposobnost da ih ublaži, ili čak sasvim odstrani. Ali, istina je da telo to često ne može da uradi samo, već mu je potrebna pomoć. Kraniosakralna terapija fokusira se upravo na to – na poboljšanje sposobnosti vašeg tela da se brine o vama.

Kako funkcioniše kraniosakralna terapija?

Kraniosakralna terapija, ili skraćeno CST, je nežna, efikasna metoda koja se izvodi laganim dodirima i pri tom tretira membrane i cerebralnu kičmenu tečnost koja okružuje i štiti mozak i kičmenu moždinu.

Uz kraniosakralnu terapiju nervni sistem se na prirodan način oslobađa čvrstih struktura, što dovodi do smanjenja stresa i bola, jačanja imunog sistema, olakšanog protoka informacija kroz nervne kanale i poboljšanja opšteg zdravlja.

Kako izgleda tretman kraniosakralnom terapijom?

Kraniosakralna terapija se odvija u mirnom i intimnom prostoru.

Početni deo tretmana je razgovor, tokom kojeg se terapeut upoznaje sa vašim akutnim ili hroničnim problemom, kao i okolnostima koje mogu biti povezane sa stanjem vašeg organizma.

Zatim ležite na stolu i opuštate se. Tokom celog tretmana ostajete potpuno obučeni.

CST terapeut koristi oko 5 grama pritiska (što je otprilike težina jednog novčića) svojim šakama, kojima nežno opipava delove tela kako bi utvrdio gde su tenzije i mesta sa ograničenjima. Na taj način procenjuje stanje kraniosakralnog sistema i određuje dalji pristup konkretnom pojedincu, odnosno vama. Zatim primenjuje tehniku nežnog dodira, čime uklanja ograničenja u tkivima koja negativno utiču na centralni nervni sistem.

Kakav je osećaj tokom terapije?

Dodiri i pristup se prilagođavaju svakom pojedincu, i zato je svaki kraniosakralni tretman veoma individualno iskustvo. Ipak, zajedničko za sve je da su tretmani duboko opuštajući i da stvaraju osećaj topline ili nežnog pulsiranja na tretiranim područjima. Tokom tretmana telo se opušta, mozak umiruje, a emocije se otpuštaju i isceljuju. Uspostavlja se veza između tela i uma i ublažavaju i uklanjanju bolovi i ograničenja u telu.

Koliko traje tretman kraniosakralnom terapijom?

Tretman kraniosakralne terapije može trajati sat vremena ili duže, ukoliko je procenjeno da je to potrebno i ukoliko to želite. Može se koristiti kao jedina terapija ili u kombinaciji sa drugim tretmanima.