Kraniosakralna terapija (CST) je nežna, manuelna metoda kojom se tretiraju membrane i cerebralna kičmena tečnost koja okružuje i štiti nas mozak i kičmenu moždinu. Ovaj tretman pomaže da se naš nervni sistem na prirodan način samokoriguje oslobađanjem čvrstih struktura, što dovodi do smanjenja bola i stresa, jačanja imunološkog sistema, poboljšanog protoka informacija kroz nervne kanale i poboljšanja opšteg zdravlja. Pošto je tako nežna, CST se pokazala efikasnom za ljude svih uzrasta, kao i za sve vrste problema koje utiču nanervni sistem.

Tretman CST-a može trajati nekoliko minuta, ali i više od jednog sata. Takođe se može primeniti i serija intenzivnih terapija van uobičajenih i redovnih sesija. Tretman kraniosakralne tehnike se može koristiti sam ili u kombinaciji sa drugim tretmanima kako bi se poboljšalo opšte zdravlje. Tokom tretmana dete je u potpunosti obučeno, u sedećem položaju na mekanom stolu za masažu, ili u bilo kojoj poziciji u kojoj se oseća udobno. Kod neke dece, tretman se može sprovesti dok koriste neka senzorna pomagala za integraciju, dok se igraju, ljuljaju ili kreću po prostoriji gde se tretaman izvodi. Terapeuti stvaraju umirujuće okruženje koje je prilagođeno potrebama svakog deteta, uključujući i porodicu ili staraoce. Tretmani su uglavnom duboko opuštajući, stvaraju osećaj topline i omekšavanja tkiva koja su zategnuta.

Pokazalo se da CST tretira posledice zapaljenja mozga i nerava. Ova tehnika pomaže da se zategnuti delovi tela opuste i omekšaju. Takođe se pokazalo da CST smiruje mozak, što može pomoći u učenju i samokontroli.

Kako se CST uklapa u program tretmana neke osobe:

– Pomaže da se tretiraju rezultati bioloških razloga koji uzrokuju poteškoće u autizmu, pažnji i senzornom procesuiranju.
– Funkcioniše u sklopu biomedicinskog pristupa oporavljanju od simptoma.
– Pomaže u smanjenju napada, unapređuje detoksikaciju organizma i asistira u procesu zalečenja tkiva i organa.
– Najbolje deluje ako se takođe nastoji da se pronađe i zaustavi izvor zapaljenja mozga i celog tela.
– Uvećava učinak postojećih multidisciplinarnih tretmanskih programa.

U nedavnom međunarodnom istraživanju o prednostima korišćenja CST-a sa poremećajima autističnog spektra (ASD), pokazalo se sledeće:

– Kod većine učesnika su prijavljene merljive promene koje počinju da se pojavljuju u roku od 1 do 5 tretmana nakon započinjanja sa kraniosakralnom tehnikom.
– Glavna tri područja gde su nastale promene u ponašanju nakon primene CST-a su opšte ponašanje, čulne reakcije i socijalne.
– Učesnici su takođe zabeležili poboljšanja u kognitivnim veštinama, komunikaciji, emotivnoj stabilnosti i biološkim funkcijama.

U istraživanju zabeleženo je da kraniosakralna tehnika (CST) pomaže pri olakšavanju i ublažavanju sledećeg:

– Poremećaj sna; plitko disanje
– Razdražljivost, nestalnost i ponavljanja u ponašanju
– Čulna preopterećenost, napadi besa, anksioznosti i reakcije „bori se ili beži“
– Udaranje glavom i drugi autodestruktivni poremećaji
– Samostimulativna ponašanja – hodanje na prstima, tapšanje i pravljenje buke
– Agresivnost i intenzivno senzorno traganje

CST se pokazao da poboljšava sledeće funkcije:

– Normalizuje reakcije na senzacije
– Postiže se smirenost i fokus; spremnost za učenje i komunikaciju
– Osećaju čulne povratne informacije, tako da telo i ruke počinju da rade više stvari
– Sposobnost komuniciranja (verbalna i neverbalna)
– Da se brinu sami o sebi: toalet, uzimanje obroka i oblačenje
– Podizanje kvaliteta života, što takođe smanjuje stres u porodici

Roditelji mogu pohađati CST edukaciju koja je razvijena za studente kroz Upledger International Institute (Apledžer Internacionalni Institut) i na taj način primeniti nešto od CST-a u kućnoj rutini njihovog deteta.

Moja ćerka, koja ne voli da je dodiruju, ne samo da se suočava, već izgleda da se raduje odlasku na njen tretman CST-a. Čine da se oseća bolje.“ – Roditelj deteta sa autizmom

CST je napravio dramatičnu razliku u čulnoj odbrambenoj sposobnosti (znatno poboljšana), omogućio bolji san, i bila je ključni faktor u terapiji koja je pomogla mom sinu. To je bio vitalan i neophodan tretman …“ – Roditelj deteta sa autizmom

Kraniosakralna tehnika ima momentalno umirujući efekat na moje dete. Ona ga opušta. On često sam traži da ide na tretaman, ako smo mi slučajno zaboravili da zakažemo.“ – Roditelj deteta sa autizmom

Bez CST moj sin ne bi napravio napredak koji je ostvario. On više nema ekstremnih čulnih reakcija koje je imao pre započinjanja sa tretmanom i značajno mu se smanjila hronična anksioznost.“ – roditelj deteta sa autizmom